Voordeelpakketten met tot 90% korting
Weekenduitverkoop

Doorzoek de blog

Een uitgebreide lijst met materialen waaruit ondergoed is gemaakt

Categorieën: Ondergoed

Ondergoed vind je in de kast van iedereen, ongeacht geslacht of leeftijd. Het is een van de belangrijkste kledingstukken die het dichtst bij ons lichaam zit. Daarom is het belangrijk dat het wordt gemaakt van de hoogste kwaliteit materialen door een kwalitatieve producent die zich richt op ondergoed. Het materiaal van ondergoed moet ademend zijn, geen irritatie veroorzaken en je zou je erin moeten voelen alsof het je eigen huid is.

Waarom is het materiaal van ondergoed zo belangrijk?

Ondergoed draag je meestal de hele dag. Om je comfortabel te voelen, is het belangrijk van welk materiaal het is gemaakt. Je kunt kiezen voor ondergoed van zowel kunstmatige als natuurlijke materialen. Het hangt af van de gelegenheid waarvoor je het ondergoed kiest.

  • Voor dagelijks gebruik is er dames en heren ondergoed van katoen of bamboe. Als je niet wilt dat het zichtbaar is onder je kleding, kies dan voor naadloos ondergoed.
  • Voor sport is ondergoed van synthetische vezels geschikt, omdat het snel droogt en goed zweet van het lichaam afvoert.
  • Ondergoed voor romantische momenten wordt meestal ook gemaakt van verschillende soorten stoffen, voornamelijk kunstmatige vezels die hun vorm lang behouden.

Soorten stoffen en hun eigenschappen

Om goed ondergoed te kiezen, is het belangrijk om de gebruikte materialen en hun kenmerken te kennen. Naast natuurlijke materialen kun je ook kiezen voor synthetische of gecombineerde stoffen. Gecombineerde materialen worden gemaakt van verschillende soorten synthetische vezels die de stof bepaalde functies geven, of van natuurlijke materialen in combinatie met synthetische vezels.

Katoen en zijn soorten

Katoen is een van de populairste materialen voor ondergoed. Bijna elke man heeft katoenen boxershorts, boxers of slips in zijn kast. Dames hebben zeker katoenen onderbroeken of beha's in hun collectie. Dit materiaal is natuurlijk en staat bekend om zijn sterkte en goede vochtabsorptie. Bovendien beschadigt het niet door vaak wassen op hoge temperaturen of strijken. Maar katoen is niet slechts één soort. Je kunt ook deze types tegenkomen:

  • Bio katoen – dit biologische materiaal wordt, in tegenstelling tot gewoon katoen, geteeld en verwerkt zonder chemische stoffen. Hierdoor is het ecologisch vriendelijk, maar ook vriendelijk voor je lichaam. Bio katoen is zachter aan de huid, duurzamer, sterker, elastischer en ademender dan gewoon katoen.
  • Katoenen satijn – als je van satijnen kleding houdt, kies dan voor kleding die gemaakt is van 100% katoen. Katoenen satijn is het prettigst voor de huid en vanwege het natuurlijke origine kan het ook door allergieën gedragen worden. De voordelen zijn thermoregulerende eigenschappen, kreukbestendigheid en hoge kwaliteit.
  • Gecombineerd katoen – aan dit natuurlijke materiaal wordt vaak elastaan of polyester toegevoegd, wat zorgt voor comfortabeler dragen en verhoogde elasticiteit van het ondergoed. Katoen zelf is namelijk niet elastisch. Gecombineerd materiaal voert beter zweet en vocht af, droogt sneller en is ook geschikt voor sportactiviteiten. Pure katoen is niet geschikt voor sport.

Bamboe ondergoed

Bamboe stoffen worden gemaakt van de houten stelen van de gelijknamige plant. Uit de bomen wordt cellulose gewonnen, die wordt verwerkt tot vezels die zeer prettig aan de huid aanvoelen. Kleding van dit natuurlijke materiaal absorbeert zweet uitstekend, is luchtig, antistatisch en van nature antibacterieel. Daarom is het geweldig voor het maken van damesondergoed. We mogen niet vergeten te vermelden dat producten van bamboevezels biologisch afbreekbaar zijn.

Modal stof

Modal is een natuurlijk materiaal dat wordt gewonnen uit de cellulose van beukenhout. Het is een soort viscose die ook wel kunstzijde wordt genoemd. Het staat bekend om zijn lichtheid en ademend vermogen. Het is prettig om te dragen en voert zweet uitstekend af. Ondergoed voor mannen en voor dames wordt meestal gemaakt van modal en een mengsel van katoen en elastaan. T-shirts, pyjama's, tops, leggings en andere kleding kan ook polyester en katoen bevatten. Modal krimpt niet en is slijtvast.

Merinowol

Merino is een schapenras dat oorspronkelijk uit Noord-Afrika komt, maar tegenwoordig vooral wordt gefokt in Australië en op het eiland Tasmanië. Merinowol is een natuurlijk vezel dat ademend is, geen geur vasthoudt, niet krast op de huid, gemakkelijk te onderhouden is en in staat is om de temperatuur te reguleren (houdt je warm in de winter en koel in de zomer). Dankzij de elasticiteit van de vezel kreukt merinowol niet. Van deze stof worden sportkleding, shirts en ondergoed gemaakt. Het is vooral populair voor het maken van functionele thermokleding.

Lyocell

Lyocell wordt beschouwd als een natuurlijk vezel van de nieuwe generatie. De productie ervan is milieuvriendelijk en de kenmerken zijn onder andere zachtheid, finesse, ademend vermogen, sterkte, thermoregulatie en antibacteriële eigenschappen. Voor de productie wordt cellulose van beuken-, eiken-, berken-, eucalyptus- en sparrenhout gebruikt.

Frotte materiaal

Het zachte frotte materiaal is een mengsel van katoen en polyester, waarbij katoen de overhand heeft. Polyester wordt aan de stof toegevoegd voor gemakkelijker onderhoud van het materiaal. Frotte is een lusstof die door de hoeveelheid katoen beter vocht absorbeert. Het wordt het vaakst gebruikt voor het maken van handdoeken, badjassen en strandkleding.

Lycra, Spandex, elastaan

Lycra, Spandex en elastaan zijn hetzelfde. Het is een zacht elastisch vezel gemaakt van polyurethaan, dat in Amerika bekend staat als Spandex en in Europa onder de merknaam Lycra, wat een merknaam voor elastaan is. Lycra is altijd een mengsel van enkele natuurlijke materialen (katoen, viscose, zijde, etc.). Het maakt het materiaal elastischer en steviger. Kleding behoudt beter zijn vorm, past goed, droogt snel, en kreukt minder. Het materiaal is ook geschikt voor het naaien van eigen kleding en ondergoed, maar vereist enige praktijk (je kunt bijvoorbeeld een patroon voor damesondergoed gebruiken). Lycra wordt gebruikt in ondergoed, zwemkleding en functionele kleding.

Synthetische vezels

Synthetische vezels zijn stoffen die worden verkregen via een chemisch productieproces uit natuurlijke of synthetische polymeren, maar ook uit anorganische stoffen. Vanwege hun verschillende eigenschappen worden ze als mengsels gebruikt. De bekendste zijn:

  • polyester – eenvoudig te onderhouden, bestand tegen vlekken, elastisch. In mengsels zorgt het ervoor dat kleding minder kreukt.
  • Recycled polyester – wordt gemaakt van gerecyclede bronnen, zoals PET-flessen, polyesterafval of oude kleding. Het heeft dezelfde eigenschappen als polyester, maar er wordt tot 90% minder water en 70% minder energie verbruikt voor de productie.
  • Polyamide – ook wel nylon genoemd. Wordt gebruikt voor het maken van damespanty's, zwemkleding en sportkleding. Het is mechanisch zeer sterk en kreukt niet.
  • CoolMax – een merk van polyestervezels die uitstekend vocht van het lichaam afvoeren, waardoor de huid droog blijft. Het materiaal heeft een lage absorptie, droogt sneller, is bestand tegen schimmels en geuren. Het wordt vooral gebruikt voor het maken van functionele kleding.
  • Polypropyleen – de vezels absorberen het minste vocht en drogen snel. Ze zijn sterk, elastisch en hebben een lage thermische geleidbaarheid. Het materiaal is bestand tegen schimmels en bacteriën.
  • Polyacryl – de voordelen zijn kleurvastheid, weerstand tegen micro-organismen, het kreukt niet en is gemakkelijk te onderhouden.
  • Acryl – is een alternatief voor mensen die allergisch zijn voor wol. Het kan in de wasmachine gewassen worden, kreukt niet, is elastisch en zacht.

Stoffen met zilver

Als je op zoek bent naar antibacteriële stoffen, kies dan voor diegene die behandeld zijn met zilverionen. Zilverionen voorkomen de groei van bacteriën, schimmels, kunnen onaangename geuren verminderen en zorgen voor de biologische balans van de huid, of je nu sport of gewoon recreatieve activiteiten doet.

Deel dit artikel

Een commentaar toevoegen


120 dagen voor

retourzendingen

98 % van de klanten

beveelt een winkel aan

Meer dan 400 000 stuks

lingerie tegen geweldige prijzen