Voordeelpakketten met tot 90% korting
Weekenduitverkoop

Doorzoek de blog

Sportondergoed: alles over de beste materialen en snits voor 2025!

Wil je je eigen grenzen overschrijden en de beste sportresultaten behalen? Draag het juiste sportondergoed waarin je niet zult zweten, geen onaangename geur hebt en geen schuurplekken krijgt. Hoe je dit ondergoed kiest, leggen we uit in dit artikel.

Bron: freepik.com

Met sportondergoed behaal je perfecte resultaten

Ben jij iemand die elke jaar als nieuwjaarsvoornemen kiest om regelmatig te gaan sporten, maar al in februari is je motivatie verdwenen? Misschien ligt het aan verkeerd gekozen ondergoed. Het heeft namelijk een onmiskenbare invloed op hoe je je voelt tijdens het sporten. En als je je niet goed voelt, zal sporten je niet plezierig zijn en je geen vreugde brengen. Onthoud dat ondergoed dat comfortabel en prettig aanvoelt, bijvoorbeeld wanneer je in het weekend ontspant, je misschien niet hetzelfde comfort zal bieden in de sportschool of bij buitensporten.

Welk materiaal van sportondergoed te kiezen en welk materiaal te vermijden?

De keuze voor sportondergoed is een klassieke strijd tussen katoen versus synthetisch ondergoed. Synthetisch materiaal is hierin de winnaar. Maar ook natuurlijke materialen die geschikt zijn voor sporten blijven niet achter.

Bron: freepik.com

Ademend ondergoed van synthetische materialen

Kies voor synthetisch ondergoed wanneer je intensieve trainingssessies doet. Bijvoorbeeld hardlopen, fietsen, krachttrainingen, etc. Functionele synthetische materialen voeren namelijk vocht af van de huid en houden je droog. Dit vermindert de kans op het ontstaan van onaangename irritaties, schimmels en bacteriën.

  • Elastaan – dit is een synthetische rekbare stof die vaak wordt gecombineerd met andere synthetische of natuurlijke materialen, waardoor het rekbaar wordt. Het ondergoed past zich daardoor perfect aan je lichaam aan. Het rekt beter uit en knelt niet.
  • Nylon – dit is een glad en stevig materiaal dat snel droogt. Het is ideaal in combinatie met andere materialen die de gebreken ervan kunnen elimineren, zoals statische elektriciteit. Het houdt je droog tijdens het sporten en past perfect aan je lichaam.
  • Polyamide – heeft vergelijkbare eigenschappen als nylon. Het staat bekend om zijn lange levensduur en het vermogen om vocht af te voeren. Het is een comfortabel materiaal.

Welk synthetisch materiaal moet je vermijden? Als je echt van sporten wilt genieten, vermijd dan ondergoed dat alleen uit polyester bestaat. Hoewel het zeer duurzaam is en gemakkelijk te onderhouden, is het slecht ademend, waardoor het risico op oververhitting en oncomfortabel vastplakken aan het lichaam toeneemt. Daarnaast creëert het statische elektriciteit. Zelfs regelmatig gewassen polyester kleding zal na verloop van tijd gaan stinken. Als je polyester sportondergoed wilt dragen, kies dan voor datgene wat bijvoorbeeld gemengd is met katoen.

Duurzaam functioneel ondergoed van natuurlijke materialen

Er wordt de laatste tijd veel gediscussieerd over duurzaamheid. Duurzame materialen komen ook in de aandacht van merken die sportondergoed produceren. "Duurzame mode gaat ervan uit dat kleding langer meegaat en vaker gebruikt wordt – vooral doordat het van hogere kwaliteit en duurzamer is. Dit is een trend die we graag ondersteunen, daarom maken we gebruik van kwaliteitsmaterialen, vooral natuurlijke stoffen. We naaien exclusief in Tsjechië en besteden veel aandacht aan de kwaliteit van de afwerking en de bruikbare eigenschappen van onze kleding," zegt Ruslan Skopal, mede-eigenaar van Trenýrkárna.cz.

Ook natuurlijke materialen hebben uitstekende thermoregulerende en antibacteriële eigenschappen. Over het algemeen is functioneel sportondergoed van natuurlijke materialen het beste voor minder intensieve sporten. Je zult er bijvoorbeeld van genieten bij yoga, rustige wandelingen of wandelen in de natuur.

  • Bamboe – bamboe ondergoed is populair vanwege zijn zachtheid, ademend vermogen en vermogen om vocht af te voeren. Het heeft ook antibacteriële en hypoallergene eigenschappen. Het reguleert de lichaamstemperatuur.
  • Merinowol – sportondergoed van merinowol absorbeert vocht en laat het niet door naar de huid. Ondergoed wordt gemaakt van de fijnste merinowol. Het voordeel is dat het zelfs bij intensief zweten niet gaat stinken. Het houdt je warm in de winter en isoleert tegen de hitte in de zomer. Wol is resistent tegen bacteriën, dus dit ondergoed is antibacterieel.

Bron: freepik.com

Ben je verrast dat je in de lijst van functioneel ondergoed geen katoen hebt gevonden? Dat komt omdat katoen eigenlijk niet "functioneel" is. Hoewel het vocht uitstekend absorbeert, kan het niet snel drogen. Daarom zou je bij intensieve trainingen constant in vocht zitten, wat de groei van bacteriën, schimmels veroorzaakt en de belangrijkste oorzaak van irritaties is.

Populairste snits van ondergoed

Sportondergoed wordt qua snit verdeeld in mannen- en vrouwenondergoed. Welke snits zijn het beste voor sport?

Functioneel ondergoed voor vrouwen

Vrouwelijk sportondergoed wordt verdeeld in functionele onderbroeken van verschillende snits en functionele beha's.

Sportonderbroeken:

  • De populairste snits zijn sporttanga's, klassieke snit en onderbroeken met pijpjes.
  • Voor de wintertrainingen zijn functionele verwarmende onderbroeken ideaal, die je beschermen tegen blaasontstekingen.
  • Onderbroeken met een hogere taille zijn geschikt voor de winter, of voor yoga, wanneer je in sommige houdingen minutenlang blijft.
  • Functionele onderbroeken mogen nergens afzakken of knellen.
  • Ze mogen niet schuren in de dijen of de taille.

Beha voor training:

  • Deze moet perfect passen, onder de onderste rand en de schouderbanden moeten twee vingers ruimte bieden, je borsten mogen niet uit de beha vallen, zelfs niet bij plotselinge bewegingen. Als je je armen opsteekt, zal de beha niet omhoog schuiven.
  • Kies de ondersteuning van de beha afhankelijk van de intensiteit van de sport: lichte ondersteuning – bijv. yoga, pilates. Middelste ondersteuning – intensief wandelen, power yoga, trainen in de sportschool. Hoge ondersteuning – functionele trainingen, CrossFit, touwspringen, gymnastiek.
  • Sportbeha's met smalle schouderbanden zijn geschikt voor minder intensieve trainingen (pilates, yoga, fietsen). Brede schouderbanden zijn handig voor skiën, tennis of dansen. Helemaal bedekte rug, of een boxersnit, is ideaal voor krachttraining, hardlopen of gymnastiek.

"Effen sportondergoed van STYX maken we van een mengsel van materialen, dat bestaat uit 47 % katoen, 47 % modal en 6 % elastaan. Voor het naaien van bedrukte ondergoed gebruiken we een materiaal dat 94 % katoen en 6 % elastaan bevat. Elastaan verbetert de eigenschappen en prestaties van katoen, wol, polyester of nylon door ze elasticiteit, duurzaamheid, ademend vermogen en kleurvastheid te geven," zegt Ruslan Skopal.

Bron: freepik.com

Functioneel ondergoed voor mannen

Wat betreft de snits, zijn de meest populaire voor mannen tijdens het sporten vooral boxershorts en slips. Over het algemeen wordt ondergoed aangeraden dat aansluitend is en zo min mogelijk materiaal heeft. Bij boxershorts is er keuze uit twee uitvoeringen:

  1. Met lange pijpen – ideaal voor winterweer en mannen met sterke dijen. Dankzij de langere pijpen zullen de dijen niet tegen elkaar schuren en zal er geen irritatie van de huid optreden.
  2. Met korte pijpen – voor de zomer en mannen met smalle of normale dijen die geen last hebben van schuurplekken op de dijen.

Specifiek ondergoed is er voor fietsers. Zij dragen zogenaamde jockstraps, die het zweten van de meest intieme delen voorkomen.

Bron: freepik.com

Een belangrijk stuk van het ondergoed zijn ook mannelijk en vrouwelijk sportieve sokken, die je voeten droog houden en geur voorkomen.

Trucs voor het meest comfortabele ondergoed

Steeds meer mannen en vrouwen kiezen voor naadloos ondergoed. Er zijn zowel naadloze sportboxers als onderbroeken beschikbaar. Door het ontbreken van naden voorkom je de meest onaangename problemen, zoals wrijving aan de binnenkant van de dijen of in de lies. Hoe kan sportondergoed nog meer worden verbeterd?

  • Met platte naden – de naden zijn rekbaar en steken niet uit. Ze geven geen draadjes af, waardoor ze geen drukplekken op de huid veroorzaken.
  • Omgekeerd naaien – deze manier van het verwerken van de naden betekent dat er aan de binnenkant van het ondergoed geen naden zijn die je huid kunnen irriteren.

Sportondergoed voor de sportschool, krachttraining en minder intensieve sporten moet natuurlijk elastisch zijn, zodat het zich perfect aan elke beweging aanpast. Daarnaast kan functioneel ondergoed de volgende eigenschappen hebben:

  • Vocht afvoeren – het materiaal kan vocht absorberen en voorkomt dat het terug naar je huid komt,
  • Antibacteriële behandeling – elastisch ondergoed heeft een behandeling tegen bacteriën die ongemakken op de huid kunnen veroorzaken,
  • Vermijden van geurtjes – sommige materialen kunnen behandeld worden om geurtjes op te nemen.

Het wordt ook aanbevolen dat sportondergoed geen labels of tags heeft die je tijdens het sporten kunnen schuren.

Sportondergoed per type sport

Wat betreft snit, het hangt van de keuze van elk individu af. Bijvoorbeeld, als vrouwen normaal geen comfortabele tanga's dragen, zullen ze zich waarschijnlijk niet snel comfortabel voelen tijdens het sporten. Bij het kiezen van ondergoed, volg de algemene aanbevelingen:

  • Strak model – sportondergoed mag je niet in de war trekken, maar het mag ook niet te los zijn. Bijvoorbeeld, mannelijk ondergoed zoals sportbroekjes is niet geschikt voor sporten.
  • Materiaalkeuze – voor intensieve sporten is snel drogend synthetisch sportondergoed het beste (krachttraining, CrossFit, hardlopen, tabata, etc.). Voor minder intensieve sporten kies je voor natuurlijke materialen (wandelen, rustige yoga, etc.).
  • Seizoensgebonden – het wordt meestal aanbevolen om bij lagere temperaturen sportondergoed van natuurlijke materialen zoals merinowol te dragen. In de zomer voel je je het beste in ademende en snel drogende natuurlijke materialen.

Bron: freepik.com

Voorbeelden van sportondergoed per type sport:

  • Hardlopen – functionele onderbroeken met elastische pijpen, boxershorts, slips. Over het algemeen sportondergoed gemaakt van synthetische, snel drogende en ademende materialen.
  • Wandelen – klassieke snit van onderbroeken, belangrijk is voldoende elasticiteit. Mannen kunnen zowel boxershorts als sportbroekjes dragen. Het belangrijkste is het maximale comfort en de prettigheid die natuurlijke vezels bieden. „Sportondergoed voor wandelen moet gemaakt zijn van 100% katoen, merinowol of synthetische materialen zoals nylon met elastaan. Vergeet niet de platte naden en elastische pijpen. Om ervoor te zorgen dat functioneel ondergoed zweet van het lichaam afvoert, moet het perfect passen,” verduidelijkt Ruslan Skopal.
  • Sportschool – mannen dragen het liefst boxershorts, vrouwen functionele onderbroeken in verschillende snits. Kies voor synthetisch, ademend en snel drogend ondergoed.

Zorg voor sportondergoed van moderne materialen

Omdat sportondergoed veel wordt belast, is het belangrijk om goed voor het ondergoed te zorgen. Alleen zo behoudt het zijn specifieke eigenschappen. Elk stuk ondergoed heeft informatie over hoe je voor het moet zorgen. Over het algemeen wordt aanbevolen:

  • Wassen op maximaal 40 °C,
  • Wassen met een mild wasmiddel dat speciaal geschikt is voor sportondergoed,
  • Gebruik geen wasverzachter, omdat dit de functionele eigenschappen van het ondergoed verwijdert,
  • Droog het ondergoed niet in de droger of op een verwarming,
  • Wassen en strijken van het ondergoed binnenstebuiten.

Sportondergoed: geschikte en ongeschikte materialen

Welke materialen zijn het meest geschikt voor sportondergoed en welke moeten worden vermeden?

Geschikte materialen en waarom?

Ongeschikte materialen en waarom?

Elastaan – wordt vaak gecombineerd met andere materialen, populair vanwege zijn elasticiteit.

Katoen – absorbeert wel vocht, maar kan het niet van het lichaam afvoeren.

Nylon – glad en stevig materiaal dat ademend is en snel droogt, ideaal in combinatie met andere materialen.

Polyester – puur polyester is slecht ademend en kan geen vocht van het lichaam afvoeren. Het is het beste in combinatie met katoen, wat zijn gebreken verhelpt.

Polyamide – lange levensduur en het vermogen om snel vocht af te voeren.

Bamboe – een natuurlijk materiaal dat vocht absorbeert en antibacterieel is.

Merinowol – natuurlijke oorsprong, ademend en antibacterieel materiaal, voert vocht af en ruikt niet.

Deel dit artikel

Een commentaar toevoegen


120 dagen voor

retourzendingen

98 % van de klanten

beveelt een winkel aan

Meer dan 400 000 stuks

lingerie tegen geweldige prijzen